اعداد حکمران جهان هستند!
جمله بالا از فیثاغورس است که اغلب ما او را میشناسیم!
آیا میدانستید ریاضی حدود 160 رشته در دانشگاه دارد؟ ریاضی است و پر از تنوع.
از رشتههای فنی-مهندسی بگیرید تا مدیریتی. میدانید که همه جا با اعداد و ارقام سر و کار دارند. به خاطر همین، این همه رشته ریاضی در دانشگاه داریم. برویم به این دنیای عجیب غریب رشته های ریاضی سفر کنیم و ببینیم برایمان چه دارد!
رشته های ریاضی در دانشگاه
در دانشگاه رشته های ریاضی به 3 دسته کلی تقسیم میشود:
- فنی-مهندسی
- علوم پایه
- مدیریتی
حالا برویم با هر یک آشنا شویم.
در همین رابطه بخوانید: بهترین رشته های ریاضی ( 7 رشته خفن برای بازار ایران)
1. فنی-مهندسی، پرطرفدارترین شاخه ریاضی
اینجاست که ریاضی واقعا به دردتان میخورد. کاربرد دارد چه کاربردی! این رشتهها ترکیبی از علوم مختلف با ریاضی هستند؛ در این حد که از دیفرانسیل برای محاسبه حرکت جسم استفاده میشود یا مثلا در ساخت خودروهای سریع و کم مصرف از این علم استفاده میکنند.
در این رشتهها با ریاضی آنقدر درگیر میشوید که باید برای حل مسئله در دنیای واقعی از آن استفاده کنید. به عنوان مثال در رشته مهندسی صنایع باید از ریاضی برای بهتر کردن خط تولید یک کارخانه استفاده کنید. یا در مهندسی عمران، اینقدر باید زور بزنید و معادلات را بالا پایین کنید تا حجم بتن فونداسیون را محاسبه کنید!
هر چه در فنی-مهندسی هست آخرش یا به یک اختراع میرسد یا دردی از مشکلات انسان دوا میکند. خُب فقط همین؟ نه! داستان به اینجا ختم نمیشود. دانشگاه برای بچههای ریاضی، رشتههای زیادی در چنته دارد!
مهندسی عمران فقط ساختمان سازی نیست!
هر چیز که تقریبا در اطرافمان میبینیم، با مهندسی عمران ساخته شده است؛ مثل پل، خانه، خیابان، دکلهای مخابرات. تازه، این که چیزی نیست! مهندسی عمران به حفظ و بازسازی سازهها هم کمک میکند؛ مثلا مرمت بناهای تاریخی یا مقاوم سازی سازههای بتنی در برابر زلزله.
ذات مهندسی عمران، قدرت تحلیل بالا است. برای همین ؛هر کسی مهندس عمران نمیخواند و تیپ شخصیتی خاصی میخواهد. برای اینکه بفهمید این رشته به دردتان میخورد یا نه، به اپلیکیشن ما سری بزنید و تست شخصیتی را امتحان کنید.
9 درس مهم مهندسی عمران
- مقاومت مصالح
- تحلیل سازهها
- مکانیک سیالات
- مهندسی زلزله
- مهندسی پی
- نقشهبرداری
- سازههای فولادی
- متره و برآورد پروژه
- آزمایشگاه تکنولوژی بتن
پیشنهاد سبکی نو: شغل های رشته ریاضی (در رشته ریاضی چه کاره شویم؟)
مهندسی صنایع، استفاده هوشمندانه از ریاضی
بی دلیل نیست که مهندسی صنایع رشته خاص برای آدمهای خاص است. هرچی ریاضی خواندید را باید در این رشته به صورت عملی به کار گیرید؛ مثلا وارد یک کارخانه میشوید و میبینید خط تولید هیچ بهره وری ندارد.
اگر باهوش باشید میتوانید مشکل خط تولید را پیدا کنید و راه حل درست ارائه دهید. مثلا در قسمتی از خط تولید یک ماده اولیه زیاد ماده مصرف میشود.
فکر نکنید به خاطر اینکه صنایع است فقط در کارخانهها و مراکز صنعتی کاربرد دارد، نه! بیمارستان، مراکز تولیدی، موسسات مالی و آموزشی و هرجایی که به سازماندهی و بهینه سازی نیاز دارد، ردپای مهندسی صنایع هم در آن دیده میشود.
مهمترین درسهای مهندسی صنایع
- تحقیق در عملیات
- طرح ریزی تسهیلات
- اصول مدیریت و تئوری سازمان
- روشهای برنامه ریزی تولید
- برنامه ريزی و كنترل توليد و موجودیها
- اقتصاد عمومی
- اصول حسابداری و هزینه یابی
- کنترل کیفیت آماری
با مهندسی هوافضا، به جمع خفن ها بپیوندید!
از این لحاظ رشتهای خفن است که نه تنها در ایران بلکه در خارج از کشور خیلی خریدار دارد. حالا چرا؟ خُب هواپیما یا موشک ساختن کار هر کسی نیست. گذشته از این، فقط هواپیما نیست؛ هر وسیلهای که با آیرودینامیک کار میکند یا سیستم ناوبری دارد مانند ماهواره یا خودرو. پس فیزیک و ریاضی شما باید خیلی قوی باشد.
9 درس سرنوشت ساز رشته هوا فضا
- استاتیک و دینامیک
- مکانیک سیالات
- ریاضی مهندسی
- معادلات دیفرانسیل
- مقاومت مصالح
- کنترل اتوماتیک
- علم مواد
- مکانیک پرواز
- طراحی هواپیما
مهندسی برق؛ مغزتان را سه فاز کنید!
وقتی ادیسون در آن اتاق تاریکش لامپ را اختراع کرد، فکر نمیکرد امروز اینقدر افراد سراغ برق و تجهیزات الکتریکی بیایند. مهندسی برق یکی از پرطرفدارترین رشته های ریاضی است و هر سال خیلیها برای آن سر و دست میشکنند!
جالب اینجاست که برق فقط برق خانه و مغازه نیست. بر اساس علاقه، یکی سراغ الکترونیک میرود و یکی سراغ مخابرات. تازه، اگر با ژنراتورها، ترانسفورمرها و موتورهای الکتریکی سر و کله بزنید، میشود گرایش برق قدرت.
قرار است چه بخوانیم؟
بیشتر درسهای این رشته درباره مدارهای منطقی و الکترومغناطیس است. در همان ترمهای اول و دوم، معادلات دیفرانسیل و فیزیک را میخوانید ولی کمی پیشرفته تر. اگر به سمت برق قدرت بروید، سه فاز درس خواندن میپرد کلا. زیرا مباحث سنگینی مانند فشار قوی و نحوه انتقال ولتاژ بالا را باید بخوانید. فقط علاقه میخواهد وگرنه دوام نمیآورید.
درس های سرنوشت ساز مهندسی برق
- مدارهای الکتریکی 1 و 2
- کنترل خطی
- الکترونیک 1 و 2 و 3
- سیگنالها وسیستمها
- ماشینهای الکتریکی 1 و 2 و 3
- بررسی سیستمهای قدرت 1 و 2
- آزمايشگاه فيزيك 1 و 2
- حفاظت و رلهها
- عايقها و فشارقوی
در همین رابطه بخوانید: بهترین رشته های ریاضی برای مهاجرت (7 رشته آینده داری که در هر جای دنیا پولساز است!)
2. علوم پایه، همه چیز دست شماست
رشتههایی در دانشگاه هستند که فقط به خود علم میپردازند؛ یعنی بررسی قوانین و کاربرد آن؛ مثلا ریاضی و کاربرد آن یا شیمی محض و کاربردی. در این رشتهها تا حدی نظریه پردازی هم میکنید ولی بیشتر جنبه کاربردی دارد.
به عنوان مثال با رشته شیمی محض دلیلی برای سنتز مواد آلی یا خراب شدن مواد آرایشی – بهداشتی ارائه دهید.
از رشتههای پایه هرچه بگوییم، کم گفتیم. مثلا فیزیک را ببینید؛ خودش 50 واحد اصلی در دانشگاه دارد، یعنی فیزیک برای فیزیک. البته بخشی از علوم پایه هم کاربردی است؛ مانند فیزیک هستهای یا ریاضیات کاربردی. حال برویم چند تا از این رشتهها را مرور کنیم.
علوم کامپیوتر؛ راهی که بیل گیتس دوید تا به اینجا برسد!
بیل گیتس، یکی از غولهای ثروتمند جهان که علوم کامپیوتر خوانده است. شکی نیست که رشته کامپیوتر کلی طرفدار دارد. علوم کامپیوتر پر از آنالیز و الگوریتم و سیستمهای اطلاعاتی است. اینکه مثلا چه برنامهای برای یک سیستم امنیتی درست کنید که موثر باشد.
بیشتر این رشته حالت تئوری دارد، ولی موضوعات کاربردی هم ارائه میدهد.
درس های مهم که قرار است در علوم کامپیوتر بخوانیم:
- آمار و احتمال
- ریاضیات
- نظریه محاسبات
- نظریههای کدگذاری
- زبانهای برنامه نویسی
- اصول طراحی نرم افزار
- نظریه الگوریتمها
- ساختمان پایگاه دادهها
البته این قصه سر درازی دارد؛ علوم کامپیوتر پر از کلافهای پیچیده به هم از مباحث ریاضی است که پل ارتباطی بین کامپیوتر و ریاضی هستند.
فیزیک به سبک انیشتین
ترمودینامیک، الکترومغناطیس، مکانیک و هرچیزی که فکرش را بکنید، در این رشته وجود دارد. حتی نظریه نسبیت و کوانتوم که خواندید در اینجا به سبک انيشتين ارائه میشوند. ته خط، یعنی فیزیک و قوانین حاکم بر طبیعت. از اپتیک هم چیزهایی قرار است یاد بگیرید ولی با آزمایشگاه..
آخ جان، اینجا هم آزمایشگاه هست!
درسهای مهم رشته فیزیک
- ریاضی فیزیک
- مباحث ویژه (ابزار دقیق پزشکی و اندازه گیری)
- مکانیک کوانتومی
- الکترومغناطیس
- فیزیک عمومی
- معادلات دیفرانسیل
- ترمودینامیک و مکانیک آماری
شیمی کاربردی، صنعت غذا و دارو در دستان شما!
آیا میدانستید این همه هله و هوله مثل چیپس و پفک و کاکائو خوشمزه با شیمی کاربردی سر و کار دارند؟
بخشی از شيمی کاربردی مختص به افزودنیهای مجاز و مواد تشکیل دهنده آن است. هر چیزی که فکرش را بکنید. تازه این یکی از موضوعاتی است که میخوانید. یک جاهایی باید شیمی و فیزیک را با هم ترکیب و از ریاضی برای حل معادلات استفاده کنید.
فقط نصف درسها شيمی
- شیمی تجزیه
- شیمی معدنی
- شیمی فیزیک
- فناوری پلیمرها
- شیمی صنعتی
- ریاضی در شیمی
- آز شیمی معدنی
- شیمی دارویی
آمار و کاربردها؛ دنیای نمودارهای رنگی!
هر جا فکرش را بکنید به آمار نیاز است. این رشته واقعا همه کاره است. چیزی فراتر از آمار. از چارت های رنگی بگیرید تا جبر خطی خشک و خالی.
کلا باید به مغزتان فشار بیاورید و بر اساس دادههای آماری، یک نتیجه گیری کلی بگیرید. برای همین ریاضی و حسابان که در مدرسه خواندهاید اینجا عصای دست شما میشوند!
درسهای مهم رشته آمار و کاربردها
- ریاضی عمومی
- نرم افزارهای ریاضی
- اصول حسابداری
- مبانی آنالیز ریاضی
- روشهای نمونه گیری
- طرح آزمایشها
- مبانی احتمال
- مبانی ماتریس و جبر خطی
پیشنهادی سبکینو: رشته های بدون کنکور ریاضی (مهندسی را مثل آب خوردن شروع کنید!!)
3. رشته های مدیریتی، بازی اعداد و پول!
مدیریت اینجا چه کار میکند؟ سوال خوبی بود. رشتههای مدیریتی پر از آمار و ارقام است که کاملا به ریاضی مربوط می شود. میدانید، یکسری از مشکلات فقط با ریاضی حل میشوند مثلا مسائل اقتصادی یا مدیریت صنعتی که هر سازمانی نیاز به آن دارد. فکرش را می کردید ریاضی مثل مشاور عمل کند!
از مديريت بازرگانی هم هر چه بگویم کم است و این رشته خدای درآمد است!
مدیریت بازرگانی، رشته همه فن حریف
مدیریت بازرگانی واقعا همه فن حریف است! حالا چرا؟
زیرا هم اقتصاد می داند، هم اصل سود و زیان و هم نظارت روی یک سازمان. دیگر از یک رشته چه میخواهید؟! تازه آنقدر آینده خوبی دارد که هر شرکت به یک مدیر بازرگانی نیاز دارد. البته برای شما که ریاضی خواندهاید، یادگیری درسها آسانتر است.
۷ درس مهم رشته مدیریت بازرگانی
- حسابداری صنعتی
- اصول حسابداری
- مدیریت مالی
- اقتصاد خرد و کلان
- آمار احتماال
- آمار و احتمالات و کاربرد آن در مدیریت
- حسابرسی
مدیریت مالی، تحلیل لحظه ای بازار
کل پول و دارایی یک شرکت به مدیریت مالی وابسته است. هر سازمانی قرار نیست پول خودش را در چاه بریزد و روی هر پروژهای سرمایه گذاری الکی بکند.
برای همین، این رشته بودجه یک سازمان را بوسیله برنامه ریزی مالی مدیریت میکند. در ضمن، مهارت بازاریابی و تحلیل بازار هم در این رشته خیلی به شما کمک میکند.
درس های مهم رشته مدیریت مالی
- آمار و کاربرد آن در مدیریت
- تحقیق در عملیات
- ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت
- مبانی مدیریت سرمایه گذاری
- اصول مدیریت مالی
- اصول حسابداری
- پول و ارز و بانکداری
- اقتصاد خرد و کلان
سوالات متداول در مورد رشته های ریاضی
سخن پایانی
رشته های ریاضی از لحاظ تنوع بسیار زیاد هستند و در شاخههای مهندسی، مدیریتی، علوم پایه و آموزشی تقسیم بندی میشوند. بر اساس کاربردی که هر رشته دارد به اندازه خاصی ریاضی در آن استفاده شده است. ولی در کل باید قدرت تحلیل و استدلال بالایی برای این رشتهها داشته باشید.
حتما با خودتان میگویید بین این همه رشته خفن و جالب کدام را باید انتخاب کنم؟ اصلا کدامشان به درد من میخورد؟ خب سبکینو برای همین اینجاست!
برای دخترا چه رشته ی ریاضی ای خوبه؟؟
سلام نگین عزیز. انتخاب رشته خیلی بستگی به علاقه و استعداد خودتون داره اما رشته های معماری، حسابداری، مهندسی شیمی و مهندسی کامپیوتر از پرطرفدارترین رشته های ریاضی بین خانم ها هستند.
سلام
من دوست دارم مهندسی عمران قبول بشم اما خیلی برا کنکور نخوندم ولی نمره هام خوبن،میتونم بدون کنکور این رشته رو تو دانشگاه دولتی قبول بشنم؟ یا این امکان فقط برا دانشگاه آزاده؟
سلام سامان عزیز، برخی از دانشگاههای سراسری روزانه و شبانه برای ثبت نام در رشته مهندسی عمران بدون نیاز به شرکت در کنکور دانشجو می پذیرند و پذیرش این دانشگاه ها صرفا بر اساس سوابق تحصیلی انجام می شود. شما می توانید لیست این دانشگاه ها را هرساله در بخش پذیرش براساس سوابق تحصیلی در دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش مشاهده کنید.
من یه دخترم که عاشق رشته هوافضا هستم. اگر توی این رشته درس بخونم، بعد از فارغ التحصیل برام کار هست؟
سلام توراندخت عزیز، چرا که نه؟ می توانید در مراکز ساخت هواپیما و آموزش خلبانی که درس سازه هواپیما را تدریس می کنند، مشغول به کار شوید و یا همانطور که در منزل نشسته اید، هواپیمایی طراحی کنید که شرکت های بزرگ برای داشتن طرح شما سر و دست بشکنند.